tisdag 14 januari 2014

Mjuka dockor och djur

Mjuka dockor och mjukdjur var en del av 70-talet. Man (mammor och mormödrar?) skulle sy själv istället för att köpa, och det fanns beskrivningar och mönster i både tidningar och böcker. Jag och mina syskon fick en varsin elefant i frotté av mormor. Hon hade sytt en varsin blå till mig och syrran, och en grön till brorsan. Elefanten var med lite överallt, och kunde ha våra bebiskläder. De finns fortfarande kvar, och nu har min elefant sonen Bosses bebiskläder på sig. 
Här kommer brorsan Lasse med sin gröna elefant i en skottkärra.
Mormor sydde också en fin waldorfdocka till syrran, som jag blev rätt avundsjuk på, men då sydde mamma en egen tygdocka till mig. Hon fick en hembygdsdräkt också, men här har hon på sig ett par hängselbyxor i manschester. Tyvärr hittar inte syrran sin waldorfdocka, men dyker den upp, kommer en bild här.
Min groda visade jag i förra inlägget, men här kommer den igen! En favorit i repris!
Den här förtjusande (nåja) katten i manschester sydde jag själv nån gång i slutet av 70-talet.

Något annat vi gjorde var de stickade ormarna. Långa randiga, och min hade dessutom nån sorts horn. Kompisen Kaka (Anna-Karin) och jag gjorde en varsin, med hjälp av Kakas mamma Karin. Tyvärr vet jag inte var min har tagit vägen...

Andras fina mjukisar!Eva Österlund i Stockholm har kvar sin tygkatt, som hennes farmor gjorde. Samma älskade farmor gjorde även den här fina draken till barnbarnet Kicki Österlund-Wickman.


Såhär skriver Titti Wendin i Norrköping om sin katt:

"Jag hittade den här katten häromveckan i mitt barndomshem. Varken jag eller Mamma vet vem som gjort den. Jag tror det är antingen min Mamma eller möjligen min Mormor. Mamma kommer inte ihåg, men tycker det ser ut som ett barn har gjort den, men det tror inte jag. Att det är jag som skrivit MURRE  i hjärtat på magen råder det dock inget tviviel om. Den är härligt 70-talig. Brun manchester och brandgul tråd."

Johan Johansson, Stockholm, älskade sin Pia (som är 60-talist) då han var liten. Hans fru Annelie blev nyligen presenterad för henne, och nu delar de säng alla tre. Men Annelie är inte sotis för det, säger hon.Magdalena Väpnargård i Lund berättar om sin kanin:

"När min morsa utbildade sig till textilkonstnär hade hon tre vänner som alla gjorde varsin leksak till mig. Den här kaninen från 1969/70 heter Ulla efter sin skapare. Lekt med och väntar på några stygn"
Gunilla Skogh, Bollnäs, hade den här dockan som liten.

"Min docka från tidigt 70-tal, som min mamma sytt. Dock inte originalklädsel, fler har lekt med henne..."

Leila Khasal, London, uppvuxen i Bollnäs, hade en sån här stor och fin docka då hon var liten!

"Den här sydde mamma till mig julen då jag var 6 år. Kroppen är sydd av farbror Tores gamla pyamas. Hon har en mössa också. Den har trillat av och ligger bakom på golvet"

Titti Wendin i Norrköping skickade denna bild till mig! En Drutt i frotté!

"En Drutten som någon sytt. Frågan är vem. Jag, syster, Mamma, Mormor? Vet ej. Men den är fin, Druttelutten!"
När Per Ryberg, Bollnäs, gick i ettan 1977, sydde han den här alldeles själv! Och ja, tapeten är underbar!

Här ligger lilla Jenny Rosenberg som nu är vuxen och bor i Hofors. Hon har sällskap av en gul tygdocka, och ovanför hänger en fantastisk flörtkulemobil!

Såhär skönt sov Titti Wendin som liten, och såhär skriver hon.

"Jag undrar vad det här är för tygdocka som ligger i min säng. Den ser köpt ut. Jag minns den inte annat än från den här bilden, och vet inte var den finns idag. Men nallen däremot1 Han var min bästa vän när jag var liten. Han var med överallt! Och han finns fortfarande kvar. Väldigt sliten och knappt nån päls kvar..."


Marit Hurula i Luleå har skickat den här bilden på sig själv och Lillemor. "Ursäkta att jag flashar blöjan genom strumpbyxorna! Äääälskade Lillemor, men den blev väl rätt äcklig med tiden, så mamma tvättade den, och sen såg jag henne aldrig mer..."
Martina Eriksson i Stockholm har skickat den här bilden.

"Mina barn (nu 19) med min och min storasysters Kalle kanin. Den högra kaninen är köpt runt 1966 och den vänstra 1969."

Ur tidningar och böcker:
 En bild på ett rum för "Den 13-åriga dottern" ur Allt i hemmet, 1967. "Furu och vitmålade detaljer är stommen i det här popglada och färgstarka flickrummet. Finsk pläd, finska mascots, hemsydda kuddar av finska stuvbitar:"
En bild ur Hela familjens hobbybiblioteks "Sy för baby och barn", där det finns bilder, mönster och beskrivningar på allt möjligt fint!
Här är ett upplag ur en annan Hela familjens hobbybibliotek. "Mjuka leksaker - En bok med idéer steg för steg", och här har vi en beskrivning på hur man gör en tyggroda!

I samma bok finns det finns bilder, mönster och beskrivningar på hur man kan göra giraffer, elefanter, noshörningar, grävlingar, rävar, ormar, råttor och andra fina djur, och så nallar, kasperdockor, fingerdockor, marionetter och mjuka dockor!
Såhär syr man en docka i ett stycke. Man skulle nästan kunna tro att Gunilla Skoghs mamma hade den är boken hemma?På bilden här ovan, och den här nedan, beskrivningen på hur man gör en docka med rörliga leder.

 Åhlén & Åkerlunds Förlags AB gav 1971 ut boken "Lapptäcken och mycket annat av glada lappar". Här är "Trasvovven och trasdockan" . "En alldeles riktig hemmagjord trasdocka blir ofta den mest älskade dockan alla köpedockor till trots. Den är mjuk och slänger så roligt med  sina armar och ben. Den tar lite tid att göra, men det är lätt och roligt. Trasvovvoen sys på ett par timmar och blir ett härligt kramdjur för en liten person. Mönster och beskrivningar till dockan finns på sidorna 33 och 36 och till vovven på sidan 38".
Och här nedan har ni mönstren - lycka till! ;-)Skicka gärna bilder på era mjuka (helst hemmasydda) leksaker från 70-talet!
Det vore kul att visa dem här, och berätta gärna lite om bilden/mjukisen också!
(Ett par år hit eller dit från själva 70-talet spelar ingen större roll) 
Här är min adress: info@bethhansson.se 

Kontakta mig gärna om du hittar sakfel, eller vill komplettera med kul fakta!


5 kommentarer:

 1. Roligt inlägg! Jag har precis köpt boken Mjuka leksaker på en fb-grupp! Sedan hittade jag en ny bok på Lidl i veckan, Sy mjukdjur. Jag blev så sugen att prova några av de roliga mönstren, men man får se när det blir tid till det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, till och med jag blir ju sugen på att sy, trots att det inte är min bästa gren! Det är så många fina tygdjur i böckerna, och 70-talstygerna är fantastiska! Sydde i alla fall några grodor innan jul. Återstår att se om det bli mer.
   Kul att du skrev! :-)
   Tjo!

   Radera
 2. VIlka fina små varelser, jag blev alleles glad när jag läste detta :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Va härligt att kunna glädja någon! :-)
   Ja, det har gjorts så många fina varelser ute i hemmen (jag är ju särskilt förtjust i de hemmasydda). Älskade har de varit också. Sönderälskade ibland, och då är det tur att det finns bilder!
   Jag tar gärna emot fler bilder på mjuka tygvarelser, med en liten text till!
   Frid å fröjd!

   Radera
 3. Oj! Kul att läsa din blogg! Layouten är väldigt lik min: v-jeans.blogspot.com
  ;-)

  SvaraRadera