onsdag 14 augusti 2013

Så Retro i Kilafors

En bit in i augusti tog jag mig äntligen för att åka till Kilafors och butiken "Så Retro" i gamla stationshuset. Kilafors ligger ju så nära Bollnäs där jag bor, och ändå har det tagit mig hela sommaren att ta mig dit! Jag kände på mig att det var ett bra ställe, värt ett besök, och det var det också. Trots att butiksinnehavaren, Susanne Hedberg, tyckte det var urplockat och tomt var det i mina ögon ett fantastiskt ställe, men en massa fina saker, snyggt presenterade i butiken! 

Bonaden med solrosen som är märkt ULLAS (bilden längst upp till vänster), är en precis likadan som jag har hemma och jutebonaden med blomman, uppe till höger, fanns i så många hem på 70-talet!
De svarta bordslamporna nere till höger är en modell som dyker upp ibland på Tradera (där jag hänger en hel del). Själv har jag en gräddvit hemma. Mer om dem längre ner.
Jag köpte ett par sänglampor och en gul t-tröja i plysch den här gången. De två bruna lamporna med vitt raster, märkta Elidus (på bilden nere till vänster) blev det. 50 kronor styck. Jag tror de kan passa väldigt fint till den bruna 70-talstapeten i vårt sovrum, men hittar jag ett par vita runda, kan det bli dem istället.

Signaturen "ULLAS"

"ULLAS", signaturen som först stod för Ulla Svensson och senare, som gift, för Ulla Scheuer. Utbildad på Konstindustriskolan i Göteborg, och med första anställningen på Mölnlycke fabriker. Företaget Stildukar på Hisingen i Göteborg var de som tryckte de flesta av hennes bonader. Hon frilansade under åren 1959-88, och många av hennes mönster formades hemma vid köksbordet då barnen var små. 

Ulla gick bort 2009, 73 år gammal och är värd all uppmärksamhet hon kan få, i mina ögon!

Läs Ullas söners text om henne här:
http://re-dizain.blogspot.se/2009/12/tand-ett-ljus-for-mest-samlade-retro-60.html

Förra sommaren hade vi just solrosen (bilden ovan) i uterummet. Sen hittade jag den här andra lika fina ULLA-bonaden i samma färger och storlek, så i år fick den vara sommarbonad, och solrosen hänger inne. Paradhandduken till vänster, även den ULLAS, passar perfekt i köket, och tabletterna (nedan) blir utmärkta att använda på matbordet i vardagsrummet, om man vill fjäska lite extra för matgästerna.

Jutesömnad från Frivyboden AB i - Kilafors 
En alldeles lokal produkt är dehär jutetavlorna med målade blommar, som har konturer av garn. Möbelhandlaren Lennart Olsson, Frivyboden AB i Kilafors, är mannen bakom dessa färggranna tavlor. På sina resor till möbelbutiker under 70-talet hade han bilen full med dessa, och sålde flera tusen tavlor! 
Under 90-talet blev tavlorna helt ute, men nu verkar de få komma fram i finrummen igen, hos några av oss. Jag har själv gått från skeptisk till att gilla dem, och känner på mig att en sån skulle passa perfekt i gillestugan! Tyvärr är jag rädd att sambon inte går med på en så färggrann tavla i hemmet. Omöjliga att smuggla in, för att i smyg hänga på en vägg är de ju också!
På bilden här ovanför, en sida ur ICA-Kurirens Idébok "Massor av idéer", där de tipsade om hur man alldeles själv kunde göra en tavla av garnrester.

Joe Colombos lampa
Jag blev så glad när grannen Ingrid kom och knackade på dörren, och frågade om jag ville ha några saker från hennes hem, då hon höll på att rensa ur! Hon hade förstått genom ett reportage i en lokaltidning att jag/vi är intresserade av sånt som inte är helt nytt, om man säger så, och knallade över till oss med denna.
Jag hade sett några såna här bordslampor på Tradera vid olika tillfällen, och tänkt att jag gärna skulle vilja ha en sån...och så "hepp!" där var den! TACK igen, Ingrid!
Skapelsens formgivare var Joe Colombo, född i Milano 1930, och den tillverkades (med början 1967) av italienska Kartell. Min egen gräddvita har märkningen "Husqvarna", och enligt vad jag just läst tillverkades den på licens i Sverige av just Husqvarna. De fanns i flera olika färger, och hade man många kunde man enkelt och snyggt stapla dem på varandra om man så ville.
Jag inser nu när jag googlar på Joe Colombo, att han verkligen formgav en hel massa snygga saker under sin tid! Tragiskt nog blev han bara 41 år (han dog 1971).


Ett par till bilder från butiken. Fåtöljen till vänster kommer från IKEA, och jag hittar jag den i en katalog jag har från 1985-86 - ibland måste till och med jag lämna 70-talet! Järpen är formgiven 1983 av Niels Gammelgaard, och fanns även som 2-sitssoffa.
Till höger bland annat en golvlampa som jag tror skulle passa fint i gillestugan. Hopplöst ute under 90-talet, men tydligen påväg tillbaka enligt Susanne Hedberg. Kanske bäst att köpa en innan de blir för dyra??Mademoiselle, Edsbyverken

Den snygga pinnstolen (se kollaget från butiken), "Ett mellanting mellan stol och vilstol", är Ilmari Tapiovaaras Mademoiselle, Edsbyverken 1956.
Titta in hos "Butik Så Retro" på FaceBook! https://www.facebook.com/SaRetroButik?fref=ts

Jag avslutar med en bild från trädgår'n, på en alldeles riktig solros. Bara för att den är så fin! Häj!


Kontakta mig gärna om du hittar sakfel, eller vill komplettera med kul fakta! Skriv till: info@bethhansson.se

2 kommentarer:

 1. Å va kul att du la upp bilder =) Ikeastolen du funderar på heter Järpen och finns i katalogen från 1983 =) Du är så välkommen tillbaka, kul att prata med någon som har ett genuint intresse för retroprylar =)
  /Sussie

  SvaraRadera
 2. Hej Sussie, och tack för fakta!
  Katalogen från 1983 har jag inte, MEN den finns kvar 1986, och den katalogen har jag! Ska lägga ut bild på den snart! Ibland lämnar till och med jag 1970-talet. :-)
  Det är verkligen en lyx att ha en så bra butik i närheten, så jag blev jätteglad av besöket! Kul att prata också, och jag kommer som sagt väldigt gärna tillbaka! Eventuellt redan på lördag...
  Frid å fröjd!
  Beth

  SvaraRadera