söndag 15 december 2013

Jul, jul, strålande jul..!


Det närmar sig jul, och vi har gjort sånt där som man ska göra(?). Hängt upp ett par adventsstjärnor, tagit fram några juldukar, tänt ljus i adventstaken, sett adventskalendern, varit på skyltsöndag, och sonen har ätit sitt livs första knäckäpple. Jag tror han hoppades på lite mer, men var rätt nöjd ändå.

Jag kan inte minnas att jag var så överförtjust i knäckäpplen heller, då jag var liten, men de är ju fina och känns "juliga". 

När jag var liten började julen lite smått med den lilla adventsgranen. Den brukade stå på ett bord i salen, och det var inget pynt i den, förutom fyra små stearinljus. Som i en adventsstake tände vi ett nytt ljus varje söndag fram till jul. 

Först dagen före julafton eller till och med på själva julafton, kom julgranarna in. Det berodde på hur stressigt de två bönderna hade det, och om de haft tid att tänka på det där med gran än. De hämtades i egen skog, ofta utsedda innan snön kom. En gran till oss nere, och en till farmor, farfar och farbror Carl-Erik, en trappa upp.
"Gå upp till farmor och farfar och hjälp dem att klä granen", brukade mamma och pappa säga till oss tre barn, och det gjorde vi gärna. Farmor hade tagit fram lådan med julgranspynt, så det var bara att sätta igång!
Ur FEMINA 23 december 1973 

Pepparkaksbak, lussebullar och annat gott
Ur "Lilla laga gott boken", med bilder av Rita Rapp-Lennmor, Rabén och Sjögren 1971
Ur "Stora julboken", ICAförlaget 1978.
Ur "Stora julboken", ICAförlaget 1978.
Ur FEMINA 23 december 1973
Ur FEMINA 23 december 1973
Stämningsfullt med ljus. Foto: Carl-Erik Hansson
TEMPO/Åhléns, december 1974
Tack för katalogen, Linda! :-D
Syrran och jag slår in julklappar uppe hos farbror Carl-Erik.
Ur "Stora julboken", ICAförlaget 1978.


 Ur FEMINA 23 december 1973
Ur FEMINA 23 december 1973

Julafton
Julafton började med frukost framåt elvatiden, då pappa och Carl-Erik var färdiga i ladugården. Då kom farmor, farfar och Carl-Erik ner till oss, och allt var framdukat på bänken och på spisen.
Det serverades sill, sylta, hemgjord leverpastej, julskinka och dopp i grytan. Vörtbröd doppades snabbt i grytan för att inte bli för mjukt, hårdbröd lite längre. På brödet lades sedan en skiva av julskinkan, sedan senap och äppelmos. Själv brukade jag inte doppa, utan nöjde mig med hårdbröd med samma pålägg.

Vid tretiden, medan mamma hade fullt upp med att ordna med julmiddan, satt vi barn framför TVn och tittade på Kalle Ankas jul.

Ett nytt julbord dukades fram, den här gången med Lutfisk, köttbullar, Janssons frestelse och revbensspjäll. Och så min favorit, risgrynsgröten. Mamma hade tagit med sig traditionen att ha kanel och sirap istället för kanel och socker på gröten. Det var vad de hade på gröten hos mormor och morfar, som båda härstammade från Gräsö i norra Roslagen. Jag tycker det är självklart med sirap på risgrynsgröten, och det är vad min son äter också.
Sen blev det kaffe med doppa.
Efter julmiddagen var det äntligen dags för julklapparna, som legat och frestat oss under granen hela dagen!

Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul!
Klockan tre började det efterlängtade "Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul".
Det var inte särskilt ofta man fick se tecknad film då (förutom på pappas super 8-projektor, utan ljud, vilket inte var fy skam det heller), så det var nåt alldeles särskilt. Själv såg jag alltid alldeles extra fram emot att få se Tjuren Ferdinand, som började sändas 1971.


Karl-Bertil Jonssons julafton.
Jag missade Karl-Bertil Jonssons julafton under hela 70-talet, men eftersom den är så underbar måste den också få vara med här!
Karl-Bertil Jonssons julafton har visats varje julafton sedan 1975, och bygger på Tage Danielssons bok, "Sagor för barn över 18 år". Regisserad och tecknad av Per Åhlin, musik skriven av Gunnar Svensson, Arne Domnerus och Sture Åkerberg.

Tomten kommer!
Så här efteråt inser jag att våra tomtar inte var de snyggaste. Men hur som helst kom det i alla fall en med julklappar varje julafton, för varje år hade barnen varit snälla. Både de stora och de små. Det här året var pappas kusin Bo tomte (med konstig tomteluva och nån sorts uppnäsa?!). Jag sitter på golvet och har just öppnat ett paket med en spännande grön sak i. Mamma har visst fått det fina påslakanet med duvor från Finlandia det här året. Jag vet att vi hade både blå, röda och kanske också gröna med det mönstret. Hunden Dixie och katten Kickemicken är med, och fick också ett varsitt paket. Förmodligen något ätbart.
Vad sägs om den här superseriöse tomten, som ett annat år gestaltades av far? Eller förresten, pappa var ju inte alls med under julklappsutdelningen...han skulle ju...titta till kalvarna i lagårn, och PRECIS då kom tomten! Eller vad det nu var för en mysko figur?

Apropå julklappar, så brukar pappa berätta att han, som den så hårt arbetande bonden han var, för det mesta var sen med julklappsinköpen. Ett år fick han på självaste julafton stressa in till stan (Bollnäs) för att köpa ett varsitt dockskåp till mig och syrran - vad gör man inte för sina barn! 
Söta "Mormor Augusta" född 1884 och farmors fars (August Lindbergs) tredje fru, blev 97 år. Augusts två första fruar, Sara, som var farmors mor, och Helena, Saras yngre syster, dog unga. Mormor Augusta brukade komma till oss och fira jul, så länge det gick. Här har hon lagt håret och satt på hårnät, men fick visst annat att tänka på och glömde göra klart frisyren. :-)
Ur "Stora julboken", ICAförlaget 1978.
21 Tomtedräkt av mjuk vinylplast. Jacka med vita markeringar och knytband i nacken. Byxor med knytband i midjan. Toppluva med tofs. Dessutom medföljer bälte, stövelskaft och jättestort skägg. Seniorstorlek. Per st  14.75 
Separat tomtemask med flamsäkert skägg, glasögon och luva. Per st  6.75

Med tanke på hur tomtedräkten ser ut, var nog ändå våra tomtar inte särskilt skrämmande. Stackars lilla lucian!

Jockes jul i Brattmon, Värmland 1973
 Lille Joakim fick en skinande rustning i julklapp 1973. Han hade faktiskt två såna, den ena köpt på leksaksaffär'n i Hagfors, och den andra, förmodligen beställd i Josefssons katalog.
Rustningen finns fortfarande kvar, fast svärdet är demolerat, och en verktygslåda, likadan som den på bilden, finns också kvar. Rejäl! Det var kvalitet på grejerna förr!

22 En stor intressant verktygslåda för den "lille snickaren". Innehåller såg, hammare, borrsväng med borr, geringlåda, skruv- och spiklåda, tumstock, vinkelhake, passare, penna, skruvtving, hyvel, tänger, stämjärn, skruvmejsel, klubba, mätrits samt syl. Låda av trä med handtag. Storlek 36x23,5x8 cm
Per styck  34.95

25 Riddarrustning. Sköld, svärd och bröstskydd av slagtålig plast.
Per set 10.75
Jag beställer julklappar ur Josefssons katalog, hösten & vintern 1973
God jul Bosse!
En bilbana att köra
nu har du att göra!

19 Kul, stor bilbana Grand Prix Gt. elektric 12 V – grabbarnas önskebana. Banan som kan byggas i 8 och många andra kombinationer levereras komplett med två racerbilar, två variabla fartreglage, sladdar, 26 bandelar (16 kurvor och 10 raksträckor) samt staket, bropelare och diverse reservdelar. Banans omkrets ca 470 cm. Bilarnas längd ca 16 cm. Kopplas till växelströmnätet via transformator.
Per st 115.00
God jul Jocke!
Jag vet, du ska ej dansa hambon
men här är strumpor till dig, sambon!

7 Rutmönstrade 3/4-strumpor av smidig och lättskött crepenylon. Förstärkt häl och tå. Resårtopp. Svensk tillverkning.
Storl 40-45 11.45
God jul Jocke! (ett till paket till sambon, som tycker att vinter är fruktansvärt kallt och otäckt)
Om du går klädd som en kamel
då blir du inte kall och stel!

ÄKTA KAMELHÅR – SKYDD OCH LINDRING MOT REUMATISKA OCH ANDRA MUSKELSMÄRTOR.
Värmande, svensktillverkade kamelhårsprodukter i 100% rent, ofärgat kamelhår. Högsta kvalitet med mjuk, behaglig känsla. Mitin-behandlat – varaktig, tvättbeständig. Tjock och fyllig patentstickning med ruggad yta. Mild fintvätt 25° för hand.

9 LÅNGA HERRKALSONGER, 68.00


God jul pappa!
Ett par tofflor till far
när på golvet det drar

2 Bekväm herrtoffel i rutmönstrad yllefilt med mjuk insida. Slitstark lädersula. Storlekar 40–47.
Brun-svart  11.50
God jul mamma!
När händerna är kalla
är Lovikka balla

8 Omtyckta Lovikkavantar av varm och skön ull med ruggad rätsida. Ribbstickad, nedvikt mudd. Låga priser!
DAM, storlekar 6,7,8,9  11.75
God jul syrran!
Lägg dig ned och vila knän
se in i denna ljusfontän!

5 Tjusig ljusfontän. En ny, dekorativ och stämningsfull belysning som lyser mycket vackert. Långa fibrer som lyser i topparna genom en glödlampa inmonterad i foten av rökfärgad plast. Ett fantastiskt skådespel. Komplett med mellanströmbrytare. Höjd c:a 34 cm.  159.00
God jul Krille! (svågern)
Något sportigt tänkte jag
men hallå – med vilket lag??

9 Av modeaktuell canvas är den här tuffa axelväskan tillverkad. Rymlig och rejäl modell med blixtlåsöppning och reglerbar axelrem. Insidan är helt plastfodrad. Stl. 35x26x12 cm.
Manchester United, röd
Arsenal, röd
Liverpool, röd
Leeds, mörkblå
Tottenham Hotspur, mörkblå
Aston Villa, vinröd
Chelsea, ljusblå                       21.95
God jul Pelle! (systersonen, 23)
Nästan skön som traktorstolen
men prova sätta dig i solen!

7 Uppblåsbar vinylstol med nackstöd. Klädd med sammetsliknande material. Stl. 80x80x75 cm.
röd, grön  Per st. 49.75

God Jul Max! (systersonen, 21)
När du använder denna gryta
får du gärna bjuda oss, och skryta!

11 Kokkärl i stålemalj med fruktdekor. Planpressad botten. Rostfri kantring – även på locken. Vit-gul-grön färg.
Kastrull, rymd 1,5 liter, Ø 16 cm  26.75
Gryta, rymd 3 liter, Ø 20 cm  27.75

God Jul Ella! (systerdottern, 9)
En overall till handbollstjejen
det blir nog den bästa grejen!

Fritidsoverall av smidig crepenylon med skön frottéinsida. Fintvätt 40°. Revärer på armar och axlar i effektfullt brytande färg. Delbart blixtlås som går ut i kragsnibbarna. Ärmmuddar. Infälld midjeresår. Bakficka med knapp. Fothällor av resår.
Centilong 140, 150  43.75

God Jul Rigmor! (svärmor i Hagfors)
En hårtorkshjälm är ju fiffig
när du vill bli extra piffig

7 Lady Braun Astronett. Effektiv hårtork – lätt att använda och tar liten plats. Hjälmmodell av slag- och reptålig plast, reglerbar med tryckknappar och hakband. Tre inställningsmöjligheter – normal och stark värme samt avstängd. Överhettningsskydd, som stängs av vid överhettning och startar automatiskt efter några minuter. För 220 V växelström. Lång kabel = stor röresefrihet. Förpackning i praktisk bärpåse av plast. Ett års garanti.  Per st. 114.75
God Jul Chris och Lina! (Jockes son med sambo i Trollhättan)
Sov så gott i dessa lakan
När ni är klara med bebisvakan

PÅSLAKAN. 100% bomull. Nytt, fräscht, snyggt blommönster och låga priser. Påslakan och örngott av behaglig, fintrådig, tätvävd 100% bomull. Huvudfärg i orange, grönt eller brunt mot vit botten. Passa på.
Örngott storlek 55x60 cm.
grön, orange, brun  Per st. 4.75
Påslakan, storlek 150x210 cm.
grön, orange, brun Per st. 27.50
God Jul lilla Lily (bonusbarnbarnet i Trollhättan)
Ligg och sov en liten stund
i fint sällskap av John Blund
Till mig själv (eller kanske en var till alla i familjen)! God jul!
Snyggaste morgonrocken jag har sett
den valde jag, och det var lätt!

1 Härligt söderhavsinspirerat tryck på en snygg bad- och morgonrock av mjuk, skön Malimo jerseyfrotté i 100 % bomull. Modell i judotyp med breda bandkanter, påsydd ficka och knytskärp. Herr, dam och barnstorl.

DAM, storlekar 36-46
brun, grön  39.75
HERR, storlekar 46-56
brun, grön  49.75
BARN stl 110-170
brun, grön
29.75–39.75

Nu är jag trött på att rimma
Det här tog mer än en timma!

God Jul och kram
Nu blir det reklam.

Reklam:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar