tisdag 16 april 2013

PysselBosse och jag satt och åt frukost i köket, och morgonsolen lyste in genom fönstret. Jag bläddrade i en av ICAkurirens förlags idéböcker från 70-talet, och fick för mig att vi skulle pyssla. Ett stillsamt pyssel med sonen en härlig påsklovsmorgon som denna.


En mobil skulle vi göra (på 70-talet var en mobil en mobil, och inte en telefon), precis som i tidningen, med moln och duvor som svävade där under. Bosse var bara intresserad precis i början, sen ville han göra annat. Kolla på Buzz Lightyear på YouTube, eller nåt sånt. Jag fortsatte pyssla själv ett tag, men det kom annat i vägen, och det tog nån dag eller två innan jag tagit mig tid till att göra den klar... 
Visionen om att vara pysselmamma går inte alltid ihop med verkligheten, men en mobil blev det i alla fall! 

Såhär ser beskrivningen ut i tidningen:

Klart!

Pyssel hemma hos oss på 70-talet
När jag var liten pysslade vi ofta. Mamma var en riktig pysselmamma, som satte oss i arbete med diverse material där hemma vid köksbordet. Min pappas kusin Annasara har sagt några gånger, att nästan jämt när hon kom och hälsade på oss, satt vi där och pysslade.

Vi hade alltid en rejäl hög papper i A4-format från Iggesunds bruk hemma. Det där kartongpappret (får man säga så?) som har en matt och en blank sida och fortfarande tillverkas för förpackningsindustrin. Henry som bodde i Segersta där jag växte upp, jobbade där, och det var han som försåg oss med detta fantastiska papper.

Äggkartongerna och toapappersrullarna tillsammans med allt möjligt annat material, var perfekta att göra dockmöbler, hattar, ansiktsmasker med trassel som hår, och vad allt det nu blev. Kartongerna som maten från Mejeributiken levererades i, gjorde vi hus och bilar av. Och på det stora pappret som fanns på rulle, fick vi ligga still en stund, så ritade mamma av oss. Sen sattes vi upp på väggen.

Katarina har kvar en version av sig själv på väggen.Farfar var bra på att snickra, och han gjorde en dockteater till oss barn. Till den gjorde vi förstås kasperdockor, med mammas hjälp (men använde även köpta), och så satte vi till exempel igång "Sagan om Törnrosa" eller "Den fula ankungen", som vi hade på kassettband, och spelade upp en liten föreställning till det.

Mamma själv gick korgmålningskurs, ostkurs, tennkurs, kurbitsmålerikurs, med mera. Hon satt ofta på husmodersstolen vid köksfönstret och målade korgar, som skulle auktioneras ut på någon av hembygdsföreningens auktioner, eller ges till någon i present. Då och då kom det en beställning från någon eller några bybor som ville gratulera någon jubilar. I början målade hon ganska enkla mönster, sen blev det både blommor, fjärilar, larver och nyckelpigor på korgarna.

Syrran (Katarina) och jag i varsin tiara.


"Handarbetets vänner, 1976", har mamma skrivit under den här bilden. Jag, Katarina och hennes kompis Anna, sitter alla i kalasbyxor hemma i soffan, och virkar(?).


Fler bilder kommer!
"Lek med oss mamma!", en pysselbok av självaste Anita och Televinken-Anita, med teckningar av Berndt-Rune Jäverbrandt. Williams Förlags AB, Bromma.

Här finns en hel del pyssel och lektips att välja på, om bara själva barnet vill!Trolldeg
2 dl vetemjöl
1 dl salt
1 dl vatten
Några droppar olja gör degen smidigare
Potatistryck är en klassiker, här har de använt en del andra saker att trycka med också.


Varför inte en ballonggris?

Här är bokens recept på pappersmassa:

Material: 
Cellstoff eller vanligt tidningspapper. Modocollklister (tapetklister), hink eller en stor skål.
Tillredning:
Papperet rivs i små, små bitar och läggs i vatten tills det är ordentligt uppblött. Därefter kramas vattnet ur.
Massan blandas sedan med tapetklistret till en jämn och tjock gröt.

Pappersmassan är nu klar och kan användas till en massa saker t. ex. kasperdockor, roliga djur, järnvägstunnel, berg m. m.

Trolldeg, potatistryck och målade toapappersrullar
Bilden ovan:
Januari 2011. Trolldegen gick hem hos Bosse.

Till vänster och nedanför:
Bosses kusin Ella bodde hos oss en vecka förra året, medan hennes föräldrar var ute och reste. Ella är en riktig pysseltjej, som tyckte att mitt pysselåknåpskåp var en riktig skatt! Vi passade bland annat på att göra potatistryck på ett gammalt lakan, med mina gamla textilfärger, och det målades på toapappersrullar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar