söndag 21 juli 2013

Årets bilsemester, 2013.

Plötsligt hamnar vi i nutiden, men jag har alltid mina "retroögon" med mig, så temat blir ändå 70-tal. Årets bilsemester gick först till Hagfors, där sambon Jocke har vuxit upp och där hans föräldrar bor, sen vidare till Trollhättan där Jockes son bor, därefter till Göteborg, och så tillbaka samma väg. Ungefär 130 mil tror jag det blev tillslut.

Jocke tyckte att sonen Bosse skulle få se hans gamla skola, Sättraskolan, där han gick som barn på 70-talet. Där finns ingen skolverksamhet längre, och delar av skolområdet har rivits.
Den här delen som står kvar, invigdes 1958.
Här är en bild på Jockes klass, då han gick ettan eller tvåan. Klassen hade spelat brännboll i Folkets park, som både låg nära skolan, och familjen Sundbergs lägenhet. Fröken fotograferade. Jocke längst ner till vänster. På skylten ovanför kiosken står det Cloetta.
Precis här satt lille Joakim vid sin skolbänk för ett antal år sedan. Här var klassrummet för ettorna på Sättraskolan, och precis framför mig var ytterdörren. Bosse har just klivit in. 
Byggdes nån gång på 60-talet och revs 2011.
En blåsig dag för många år sedan stod de här fyra pojkarna i klass ett utanför sitt klassrum som nu är borta. De har precis lärt sig att påta. Det är Jocke som håller upp de brandgula plastbanden i luften. Jag påtade också när jag var liten, men nu har jag glömt hur man gör. Det är alltså då man med platsband mellan fingrarna "väver" ihop dem så de blir som en lång "korv", som man till exempel kunde sätta på nyckelringen eller blixtlåset på jackan (vilket killen längst till vänster redan gjort). 
Titta på sidan 97 i Nostalgiboken, av Annica Triberg & Eva Kallhed, Bokförlaget DN. Där står det hur man gör!
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9174241656Bilfärden gick vidare...

Jockes son Chris bor med sin sambo Lina i Trollhättan (och i oktober blir de tre!), men den här veckan hade de hyrt en stuga på campingen "Vita sandar" norr om Mellerud, så vi träffade dem där.
Jag kan bara inse att det var länge sedan jag var på en camping och att det har skett en viss utveckling även där sedan sist. Inga gamla tygtält här inte! High Tech-igloos med farstu och sovrum, och kanske vardagsrum också, vad vet jag? 
Hittade lite 70-tal här ändå - lägg märke till Linas turkosa plastmugg! :-)
Det får bli en campingbild modell äldre för att inte komma för långt bort ifrån temat. En (suddig) bild ur Jockes föräldrars fotoalbum. Husvagnssemester. Och så en bild på Jockes pussel med en familj på semesterresa.
Göteborg

Jag lämnade Jocke och Bosse i Trollhättan, och tog tåget till Göteborg. Där bor Birgitta (ditflyttad från Bollnäs) med familj, och hos dem bodde jag ett par nätter. Birgitta och jag har gjort teater ihop i Bollnäs (då jag varit scenograf och Birgitta kostymör), och vi har ett gemensamt intresse för gamla kläder och grejer (med mera), och nu skulle jag få se några av stadens loppisar.
Café Overlock och mikabillys klänningsskrädderi i Utby
Innan loppisrundan åkte vi till Utby, för där finns nyöppnade 50-talsretro Café Overlock och mikabillys skrädderi som drivs av Marika Arezelius (ursprungligen från Sundsvall) och Rickard Skoglund. 
Birgitta och Marika lärde känna varandra då de jobbade på "Prickig katt" i Göteborg och har även det gemensamt att ha gått på Tillskärarakademien, fast med ca tio års mellanrum.
http://cafeoverlock.se/


Birgitta hade stämt träff med vännerna Cecilia och Ann-helen. De har Föreningen Nysta tillsammans, och har haft syjunta ihop vid några tillfällen.
(http://foreningennysta.blogspot.se/)
Den fantastiskt snygga väskan som Cecilia har på axeln är en egen skapelse, och en produkt hon säljer.
Självklart satte vi oss och fikade ett tag, och här blev det lite svårt att välja mellan radiokaka, kokostoppar och andra "retro" bakverk.


Här dök vi upp i Mikabillys blogg! http://mikabilly.se/somnadens-lilla-varld/


Första loppisbesöket gjordes på Stadsmissionen, och där gjordes även de första fynden. Fyra glasunderlägg för fem kronor och en genomskinlig regnkappa för en tia!
På nästa ställe hittade jag fler glasunderlägg, tre stycken "Three Towns", som jag redan har några av. Kunde inte låta bli, fast jag inte riktigt vet när jag ska använda dem..? Och så köpte jag boken "Smörgåsar" av ICA provkök, 1973.

På Myrorna fanns det en hel del grejer, men inget jag riktigt fastnade för till en början. Var är 70-talet, undrade jag... MEN på fjärde våningen fanns det! Jag hittade en finsk MYSPLYSCHklänning i brandgult och svart, som jag inte kunde låta bli att köpa (trots att sambon tycker att velour är otäckt), och en fin blå omlottkjol i lapptyg. Jag har letat efter en omlottkjol ett tag, så det var extra kul att hitta den! Åttio spänn för den bara!

Dag två i Göteborg hälsade vi på hos Ann-helen, eftersom hon hade en skjorta jag skulle få köpa.

Ann-helen var en gång i tiden en av medlemmarna i punkbandet Aptit, som bland annat varit förband åt Ebba Grön. Inte illa! Skiva gjorde de också, och på YouTube kan man lyssna! Det är Ann-helen som spelar saxofon.
Bilden längst upp till höger är en väldigt ung Ann-helen i Marie-Louise de Geer(Ekman)-glasögon. Fin bild!

Självklart har min sambo, "Farbror Punk" ett tidningsurklipp med Aptit bland sina samlingar! 
Tidningen Schlager, maj 1982.

Vi gick inte bara på loppisar, utan gjorde några undantag. Moussas Orient-livs i Gamlestan var en upplevelse för en lantis! En stor livsmedelsbutik med en massa spännande grejer och snygga förpackningar! 

Jag nöjde mig med att titta på allt fint, men köpte mig en dryck, som var väldigt lik en gammal hederlig Festis både till smak och den trekantiga formen på förpackningen. Den grafiska formen var dock en helt annan, men snygg ändå!Vi åkte till Göteborgs Konstmuseum för att se en utställning, och i butiken fanns det mycket fint. 

De här "vickvykorten" är väldigt mycket 70-tal för mig, och blir det enda ni får se från butiken!

Jag hade en idé om att jag skulle köpa en sån här sverigetröja med kronor till sonen Bosse, och antog att det skulle finnas i turistbutikerna. Där brukar det ju alltid säljas nyproducerade kopior av dem. Förr har jag alltid gått förbi dem, men nu när jag fått för mig att köpa en, blev det lite svårare. 
Tillslut hittade vi i alla fall en butik som sålde tröjorna, MEN bara i vuxenstorlekar! Otur. Det slutade med att jag köpte ett linne och en t-tröja till mig själv istället..!
Men det finns att köpa på nätet har jag sett, så det ordnar sig nog.
På samma ställe som jag köpte sverigetröjorna fanns de här lakritspiporna att köpa också. 70-tal för mig igen!

På bilden ovan: DVD:n "Pojken med guldbyxorna", TV-serien vi älskade på 70-talet, och boken "Proggiga barnböcker" av Kalle Lind. 
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=918604723X

Birgitta är lika mycket samlare som jag, och en raritet som finns i hennes ägo är denna sverigetröja i original, som hennes bror Per-Erik hade i tonåren. Brodern Lennart hade en blå med gula kronor. Ännu roligare är, att Birgitta faktiskt har träffat kvinnan bakom mönstret, i hennes ateljé i Stockholm! Wanja Djanaieff heter hon.

Jag kollar Wikipedia:
Wanja Djanaieff, född 26 februari 1941 i Solna, är en svensk textilformgivare.

Djanaieff föddes som dotter till brunnsborraren Eskil Andersson och Ingrid Karlsson. Under åren 1957-1960 studerade hon på textillinjen vid Konstfack i Stockholm. Därefter följde en tioårig anställning vid Almedahls fabriker, varav åren 1962-1970 som designchef. Från 1970 till 1977 var hon designchef för NK och från 1977 till 1980 för Strömma Sweden. Mellan åren 1980 och 1992 var hon även verksam på Konstfack: från 1980 till 1988 som lärare och projektledare, och från 1988 till 1992 som professor vid institutionen för textil formgivning. Hon tilldelades professors namn 1995.

Djanaieff har svarat för formgivningen av bland annat den svenska OS-truppen i Münchens kläder 1972, SJ:s uniformer 1990 och personalkläderna i den svenska paviljongen på världsutställningen i Sevilla 1992. Hon har även varit verksam som scenograf och kostymdesigner. Hon uppbär statlig inkomstgaranti för konstnärer.

Djanaieff har varit gift tre gånger: första gången 1959-1968 med konstnären Michel Djanaieff, andra gången 1972-1981 med professor Anders Brahme, och tredje gången sedan 1991 med teknologie doktor Johan Alexanderson.
Här är en annan t-tröja som Per-Erik hade i sin ungdom. "Vinson, kläder för karlar", står det. Jojo. Storlek 160. På illustrationen ger Eva en korv till Adam, eller om det är tvärt om...hmmm...hur tänkte ormen nu då?

Syskonen Per-Erik och Birgitta 1972.

De tre bilderna nedanför visar ett par till av Per-Eriks t-tröjor, och ett linne.
Den randiga tröjan är gjord i Danmark och linnet i Finland.
På tröjan med siffrorna 84 står det "motionera mera" med små bokstäver där under.

Birgitta och Peters dotter Elvira i fina 70-talsunderkläder som Birgitta hade då hon var lika liten.
På linnet är det små kycklingar i olika färger, och på underbyxorna ett klövermönster.

På bilden nedanför, blommiga träskor som Birgitta hade som barn.
Liseberg förstås!
Jocke och Bosse kom till Göteborg, efter ett par dagar i Trollhättan. Då var det läge för Liseberg! Vi åkte dit hela gänget: Jag, Jocke, Bosse, Birgitta, Peter, Alvin och Elvira. Hög stressfaktor, men barnen var nöjda med dagen!
Bilden här nedan har Peter tagit.
Vi sa Hej då till Familjen Modd/Lundberg, och tog oss norrut igen.
Vi åkte förbi Jockes gamla arbetsplats SAAB på Stallbacka, Trollhättan, där han jobbade mellan 1984-87.
Jocke jobbade på måleriavdelningen, där han tätade fogar med tätningsmassa, så att bilarna inte skulle rosta. När Jocke började jobba där fanns det ca 4000 anställda, och 1987 hade det ökat till ca 7000 personer. 
SAAB 9000 hade då introducerats och blivit något av en försäljningssuccé.


Jockes pappa Tage i Hagfors har ALLTID kört SAAB! 
På bilderna här nedan finns fyra av dem. Den röda SAABen var Tages första bil, fotograferad1965. När han "muckade" blev den (tydligen enligt tradition) "dekorerad" med denna text, med färg som gick att tvätta bort förstås. 
Den mörkblå SAABen är fotograferad några år senare (Jocke gissar på 1971-72), båda på gården GunnerudSAAB 96 V4. Den röda SAABen nere till vänster inköptes nog 1973-74, och den vita SAAB 99an, 1975-76. Tage brukade byta bil ungefär vartannat år.

Reklam:

IKEA i Karlstad
Jocke behövde inhandla några saker på IKEA, så vi passade på att ta det i Karlstad. Skopafåtöljerna är tillbaka i en något uppdaterad form. Vi köpte en liknande på Karlsson för ett par år sen. Likadana såldes på Åhléns samtidigt, något dyrare. 
Hallpanelen är också tillbaka, och i furu dessutom, men nu med färgade knoppar att hänga kläderna på. Till vänster en bild från IKEAkatalogen 1977.
Bilden här under kommer från "Allt i Hemmet". 
De stapelbara hyllorna i olika färger känns också 70-tal, och de runda lamporna med. Fast jag saknar färgerna grönt, brandgult och brunt förstås! Jag tror en grön sådan lampa skulle passa fint i vår gillestuga...

Lampan hittade jag i en "Allt i hemmet" från 1970. Då hette den "Aqua" och kostade 360 kr. Ritad av Kenneth Bringzén för Elit AB i Bredaryd. 
IKEAs version heter "Väster" och kostar 699 kr. Här är det K Hagberg och M Hagberg som är formgivare. Kan jag få en grön, tack?

Hagfôrs/Bärschäng

Tillbaka i Hagfors stämde vi träff med familjen Mats, Gabbi och Teo Fäldt, som bor i Jönköping. Mats har vuxit upp i Hagfors, och vi träffades hemma hos hans mamma i Bergsäng (uttalas Bärschäng). Det är inte ofta vi ses, så det var kul!
Jag blev bara tvungen att fotografera den här 70-talssängen med inbyggd radio! Varför görs inte såna längre? Den skulle passa alldeles perfekt i vårt sovrum ju!
Mats och Gabbi tipsade om loppisen "Tur och retur" i Hagfors, så innan vi åkte hem till Bollnäs igen tog jag en sväng dit.
Tur & retur i gamla stationshuset i Hagfors visade sig vara ett riktigt bra ställe! Två våningar, och så en del av en källare, fullt med grejer i varierande ålder och värde, men riktigt bra organiserat i olika små rum på övre våningen, och ett stort och några mindre rum på nedre. Det fanns allt från möbler, mattor, kläder, skor och textil, till burkar, tidningar och leksaker. Telefoner, skivspelare med mera fanns också. I källaren fanns sportprylar, element, badrumssaker, blomkrukor och annat. 
Klädhängaren längst upp i mitten har jag sett några gånger på Tradera, och varit väldigt sugen på att köpa! Den är tydligen från IKEA, 70-tal, och kostade bara 60 kr. Platåträskorna, helt oanvända såg det ut, 150 kr.
Många fina plastprylar i favoritfärgerna, och ett par golvlampor, rätt lik IKEAs "Funka" från 1976 (se bilden här nedan), som jag inte ens kom fram till för att se pris, för det var så många saker framför.
Bland besökarna hörde jag både danskar, tyskar och amerikaner. En amerikansk dam utbrast: "This is too much, I can't be here anymore!", så gick hon ut till bilen för att vänta på sällskapet i lugn och ro där stället.

Nu till det som gjorde det här drömstället till (för mig) en riktigt dålig dröm! Det gick inte att betala med kort, och jag hade bara 53 kronor i plånboken! Jag åkte därifrån utan att ha köpt en enda grej! Ska planera bättre nästa gång.

Nu ska jag sluta. 
Ha det så skönt!
Reklam:


Kontakta mig gärna om du hittar sakfel, eller vill komplettera med kul fakta! Skriv till: info@bethhansson.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar