måndag 9 september 2013

Hemma hos oss: Sovrummet


Jag fick anledning till att tokstäda för ett tag sen, då Emelie Rosén ringde från Hälsingetidningar och ville ha med oss i deras bilaga "Hus & hem", som följer med lokaltidningen nån gång i höst. Någon på redaktionen uppe i Hudik hade visst hamnat på bloggen, och tänkte väl att det kanske kunde va nåt att undersöka närmare. Jag är ju så surrig och lyckas inte hålla några som helst trådar, så jag hoppas hon fick nån ordning på anteckningarna och fick ut nåt av besöket..! 
Eftersom syrran nu är den enda lokalt anställda fotografen, var det hon som följde med och fotograferade. Tyvärr glömde jag att ta en bild på dem. Skulle jag ju ha gjort.

I vilket fall - nu när det var lite ordning här hemma tänkte jag att det var lika bra att passa på att ta några bilder själv också. Så jag visar ett rum i taget här på bloggen, för den som är nyfiken, och börjar med sovrummet. Bara för att det känns enklast med det.
Jag hade lite olika idéer med det här rummet innan det blev klart. Ett tag ville jag göra ett "Beppes gonattstund-sovrum", med nån stormönstrad 70-talstapet i grönt som fondvägg vid huvudänden, och enfärgat grönt i övrigt, stormönstrade gröna 70-talsgardiner och ett stort lapptäcke i olika gröna nyanser. Kuddar i olika gröna 70-talsmönster Ja, grönt alltså. Och stormönstrat och blommigt. Jocke gillar inte grönt. Och inte stormönstrat, och inte blommigt. Åkej, struntar i det då. Brunt? Visst. Så hittade jag den här tapeten på http://www.interior1900.com/ och visade Jocke. Javisst! Jamen då tar vi den! Temat är härmed brunt. Och cirklar kanske? Rislampa är runt, 70-tal och billigt, och bonaden jag köpte på Erikshjälpen för 40 kronor redan innan vi flyttade in blev ju jättebra här med sin runda sol, trots att just solen kanske kunde haft en annan nyans för att passa in bättre. Rund spegel på väggen. Letade länge, och tillslut blev det en biege jag hittade på Tradera. Jag vill ha vita klotlampor ovanför sängen också, men nöjer mig tills vidare med ett par andra nya, även de köpta på Tradera. På Tradera hittade jag också den fina gardinen som passar perfekt ihop med tapeten i färgerna. Jocke godkände den också! En sån tur!
Påslakanet är formgivet av finska Marjatta Metsovaara. Jag fick ett sånt och ett annat påslakanset av en kompis som vet att jag gillar 70-tal, en gång då vi gjorde ett byte. Senare lyckades jag köpa ett till set på, just det - Tadera, och ännu lite senare kompletterade jag med två till örngott. Gillar jättemycket! 
Sängen med tillhörande sängbord är alldeles ny, och den köpte vi på IKEA i samband med flytten. Malm heter den. Den vita "herrbetjänten" i lackat stålrör köpte jag för 40 kr på Röda Korset. Ett riktigt kap! Vill ha en till likadan, men den är inte helt lätt att hitta, bara sådär.
Stolen har tillhört svågerns farmor och farfar i Arbrå, och tidningshyllan är ett fynd, perfekt för våra tidningar och kataloger.Tapetsera. Det är så spännande att se vad som har funnits där under tidigare, och det här är vad jag hittade i just sovrummet. Så det har varit brunt förr, som ni ser till höger. Kul! Önskar jag kunde se hur det såg ut i övrigt i det här rummet på den tiden!


Här ser ni ett annat par som tapetserar brunt. Såhär glada såg inte vi ut, tyvärr! Ett sånt besvär vi hade! Jag har inte haft anledning att tapetsera så särskilt mycket, och det har nog inte Jocke heller, och så var det en gammal papperstapet, och vi hade väl för mycket lim, så tapeten var ju nära att gå sönder medan vi höll på. Jocke var påväg att ge upp ett tag, och utropade på sin Hagforsdialekt att "Nej, nu DRITER jag i det här!", och gick ut. Men vi tog nån dags paus istället, och samlade kraft för nya tag. Sen gick det bättre. Tapeten kom upp och vi gillar den!


På garderoberna satt en tapet som jag tog bort, och så köpte jag en vattenbaserad lackfärg som var blandad i samma kulör som en av linjerna i nya tapeten. Köpte vita runda plastknoppar på Tradera och satte dit.

Jag bytte till mig brun väggfärg på jobbet (köpt billigt på Rusta) som blivit över efter att jag målat scenografin till "West Side Story", som vi satte upp som slutproduktion med esteterna det året. Den använde jag till de väggar som vi inte har tapet på. Kulören passade utmärkt - en sån tur!

Tygbonaden köpte jag som sagt för ca 40 kronor på Erikshjälpen redan innan vi flyttade in i huset, och det blev extra kul då jag långt senare bläddrade i en IKEAkatalog från 1976, som jag köpt (på Tradera). Där fanns den vid namn CIRKEL, och den kostade ca 40 kr även då! Sen såg jag en likadan bonad säljas på Tradera för 206 kronor. Jag säger GRATTIS till mig själv!

Nu vill bara Jocke lägga ett nytt golv i sovrummet, och själv vill jag väldigt gärna ha ett par bruna fotmattor! Vet bara inte hur jag ska lyckas hitta dem?!

Här är mäklarens bild på hur rummet såg ut innan vi flyttade in.

Reklam:--

Kontakta mig gärna om du hittar sakfel, eller vill komplettera med kul fakta!
Har du några bilder på hur ditt sovrum såg ut på 70-talet? 
Det vore kul att visa dem här, så skicka gärna, och berätta gärna lite om bilden också! 
Här är min adress: info@bethhansson.se

2 kommentarer:

 1. Så otroligt snygga påslakanset! Tur att du lyckades hitta alla delar :)Fotmattorna minns man! Dock längesedan jag såg några nu :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag gillar påslakanet jättemycket! Sök på Metsovaara på Tradera, så dyker det upp förr eller senare! Det säljs där då och då! Fotmattan har jag aldrig sett på Tradera, så det blir svårare! Ännu svårare att hitta två, men hoppas fortfarande!
   Kul att du skrev! :-)
   Frid å fröjd!
   Beth

   Radera