lördag 21 september 2013

Kalasbyxor

En dag i våras sa sonen Bosse, då fyra år; "Jag vill ha strumpkalsonger". Han hade sett andra barn på förskolan ha såna, och själv hade han ju vanliga långkalsonger och strumpor. Han gillar inte alls glipan som kan bli mellan långkalsongerna och strumporna. Strumpkalsonger var ett helt logiskt ord som Bosse själv hittade på. På min tid hette det här plagget kalasbyxor, och alla barn hade dem. Vuxna också för den delen. Nu heter det strumpbyxor, och jag har lagt märke till att det nästan bara är flickor som har dem. Tittar jag in på t ex Ellos webbutik, och letar efter just strumpbyxor, hamnar de alla under Barn > Underkläder > Flickor. Det finns både mönstrat och enfärgat, rosa och blått, men under kategorin Pojkar finns de inte. Där finns strumpor och kalsonger. Inga strumpkalsonger. På H&M väljer man Pojke/Flicka först, sen plagg. Jag hittar inga strumpbyxor under kategorin Pojkar där heller, men på Flickornas avdelning finns det. Långkalsonger heter visst Leggings, om en tjej har dem på sig. Jag kan inte hitta något som heter långkalsonger på flickavdelningen.
I vinter har jag lovat Bosse att jag ska köpa honom ett par strumpkalsonger, så får de finnas på vilken avdelning butiken än har valt att placera dem!

En man vid namn Staffan Hammerman skriver på www.ordbruket.com, att ordet Kalasbyxor uppstått på grund av en missuppfattning. "...den svenska importören läste fel på följesedeln från andra sidan Atlanten. På den stod det att sändningen innehöll pantyhose, vilket är ett kortord för panties (underbyxor) och hosiery (hellångsstrumpor). Importören uppfattade att det stod partyhose och översatte det helt enkelt till kalasbyxor!"
Så kan det gå!

Bilden här till vänster har jag hämtat ur Nordiska museets "FATABUREN 1988". Ett kapitel i boken handlar om strumpbyxor, och det är Ulla Tegman som skriver.

Bildtexten lyder såhär: 
"Redan ur Oscar Ahréns katalog för hösten och vintern 1955-56 kunde man beställa strumpbyxor av crêpenylon. Från Haléns postorder kunde man för hösten och vintern 1958-59 beställa kalasbyxor i beige eller svart i flera kvaliteter samt kalasstrumpbyxor i biege eller marinblå crêpenylon eller i en beige ylleblandning. Ur Haléns katalog."

Såhär står det i samma bok, under rubriken Kalasbyxor: "De första strumpbyxorna kring mitten av 1950-talet kallades i den första osäkerheten både byxstrumpor, strumpbyxor och kalasbyxor. Men namnet kalasbyxor var redan upptaget för de skidbenkläder, som användes i början av 1950-talet. De var fotlösa med resårband under hålfoten, som bak, av ylle och användes under skidbyxorna. 1955 tillverkades kalasbyxorna i grönt, rött, blått och svart. Man upptäckte att skidkalsongerna var lämpliga när flickorna var gåbortklädda i tunna eller korta strumpor och kalsongerna började kallas kalasbyxor. 
I Vi husmödrar hösten 1957 påpekades att långkalsingar var besvärliga att dra utanpå andra strumpor. Allra bäst var att dra dem direkt på de bara benen och över en trosa. Då slapp man korsett och strumpeband och kunde röra sig mera obehindrat ute och inne. 1957 blev det mode bland skolungdomar med tjocka yllestrumpor eller kalasbyxor i svart, grönt och rött till duffel, skotskrutig kjol och sportiga skor."
Lite senare i samma kapitel, under rubriken Korsettindustrin: "Strax efter strumpbyxans totala genomslag kring 1967-68 fortsatte man ändå några år att bära byx- och trosgördlar till strumpbyxorna eftersom man kunde knäppa loss strumpebanden.
Men 1969 bidrog strumpbyxans intåg och seger till att flera korsettfabriker tvingades flytta, lägga ned eller tillverka andra produkter. Gördeltillverkningen hade gått ned med 50% sedan strumpbyxan introducerades och nedgången fortsatte. 
En journalist konstaterade 1969 att våra skönhetsideal hade ändrats ganska mycket. Tidigare var idealet omkrong 50 cm i midjemått, men en miss-kandidat från Göteborg mätte hela 71 cm utan att ändå se fet ut. Journalisten fann att det var strumpbyxan som förändrat kvinnan och att det var tillåtet att svälla ut."

Jag läser vidare i samma bok, och vad hittar jag under rubriken Strumpbyxor för män och sport? Jo, här finns ordet Strumpkalsong! "I tidningen Storstaden fanns 1972 en artikel med rubriken "Strumpbyxor för herrar". En läsare efterlyste strumpbyxor för män och informerades om att KF sedan 1968 testat strumpkalsonger för män. Men gensvaret blev inte vad man väntat. Möjligen av rädsla för att strumpbyxor skulle se omanligt ut tror man. KF:s och Storstadens testgrupp trivdes dock mycket bra med de bekväma strumpkalsongerna, "värmisarna"."

När nu detta med herrar och strumpkalsonger kom på tal, måste jag självklart visa denna bild som en kompis på FaceBook delade med sig av på sin sida. Snygga strumpkalsonger/kalasbyxor för herrar:
Jag hade självklart också kalasbyxor då jag var barn, som på den här bilden exempel, där jag har ett par röda kalasbyxor till hembygdsdräkten.
Och på bilden nedanför, som jag redan har visat i ett tidigare inlägg, där jag, syrran och syrrans kompis Anna sitter och pysslar hemma hos oss. Alla tre i kalasbyxor!


Här kommer några exempel ur postorderkatalogerna
Ellos, hösten och vintern 1968-69 (hösten då jag föddes!).
Josefssons, hösten och vintern 1973
Ellos, hösten och vintern 1977-78

--
Kontakta mig gärna om du hittar sakfel, eller vill komplettera med kul fakta! Skriv till: info@bethhansson.se
Har du några fina kalasbyxbilder från 70-talet? Det vore kul att visa dem här!
Skicka gärna till mig, och berätta lite om bilden också!

8 kommentarer:

 1. Visst hade man kalasbyxor. Jag kommer än ihåg när mamma hjälpte till att klä på, och för att få byxorna riktigt ordentligt uppdragna så lyftes man en halvmeter upp i luften när hon höll i byxlinningen (antagligen började de bli urväxta:)). Hållbara kalasbyxor på den tiden!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaa, det stämmer! Precis så gjorde ju mamma också, och vi skrattade, för det var kul att bli upplyft i kalasbyxorna! Ja, de måste verkligen ha haft en bra kvalitet, som höll för det..!

   Radera
  2. Måste bara tala om att Bosse har fått två par kalasbyxor nu, och han tycker väldigt mycket om dem! :-)

   Radera
 2. Var har du hittat alla gamla kataloger?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Nån har jag fått, men de flesta har jag köpt på Tradera. Det är helt underbart att titta i gamla kataloger! Även IKEA, förstås!
   Själv började jag samla på kataloger då jag gick högstadiet, 1983-84 nån gång, och har från de flesta år sen dess (från åtminstone en postorderfirma). Det är de från tidigare år jag har köpt senare.
   Tack för att du skrev! :-)
   Beth

   Radera
 3. Underbart med kalasbyxor! Jag var barn på 70-talet och hade kalasbyxor (bruna och blåa) fram till jag var ca 12år. Nu har jag börjat med dom igen sedan ca 15år. Dom säljer klassiska ribbade kalasbyxor för män på webb-butiker från Tyskland. Älskar verkligen att ha dom under på vintern. Men det är lite skämmigt som man att ha dom, så det är bara min sambo som ser mej i dom. :-) Vore skoj om du scannade in alla bilder på kalasbyxor och la ut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kalle, va kul att du skrev! :-D
   Nu är det väder för strumpkalsonger/kalasbyxor igen! Sonen har dragit på sig sina, och de är nog sköna att ha på promenaden till skolan. Själv har jag inte börjat med långkallingar än.
   Va kul att det finns att få tag på kalasbyxor för vuxna! Skicka gärna länk! Det kan ju vara fler som vill ha? Det är ju ett jättebra plagg! :-)
   Jag ber om ursäkt för att det har tagit en sån tid för mig att svara! Jag kom av mig helt med bloggandet för ett bra tag sen, och lyckas inte komma igång igen. Vilket är lite synd, för jag har ju massor jag vill dela med mig av! Vi får se, det kanske kommer?

   Kul att du hittade hit!
   Frid å fröjd!
   /Beth

   Radera
  2. Hej Beth!
   Vad skoj att du kommenterade!
   Så du får på din som strumpbyxor? När mina son var lite så såg jag inte en ända kille med det på sej, hur gammal är han och vilka färger använder han?
   Använder du själv långkalsonger i stället för kalasbyxor?
   Jag hade ett favorit ställe men dom la ner pga dödsfall så jag får återgå till gamla Roba, lite dyrare där. Länk: https://www.robaversand.com/
   Vad tycker du om vuxna män som använder kalasbyxor? Själv tycker jag det är lite pinsamt så det är bara min sambo som vet om dom och ser mej i dom. Op jobbet syns det ju inte under byxorna på vintern.

   Ha det gott!

   /Kalle

   Radera