måndag 23 september 2013

Hemma hos oss: Mitt arbetsrum

Mitt arbetsrum var det första rummet som fick ny tapet efter att vi flyttat in. Tapeten, en förklistrad vinyltapet från 70-talet (så klart) av märket Carisma, hittade jag på Tradera, hos "Bortbytingen". Brandgult skulle mitt rum bli, men tapet satte vi bara på långväggen, i övrigt målade jag vitt. 
När jag började riva bort den tidigare tapeten dök den fina gula tapeten (bilden här nedan) med vita blommor upp därunder, som en glad överraskning! Det här var helt säkert ett av barnens rum hos första familjen som bodde här, och nu har jag köpt en brun liknande tapet till Bosses rum. Den ska upp när vi har tid och ork till det.

När vi "blött upp" klistret på vinyltapeten kändes doften så fantastiskt bekant! Jag hamnade direkt i morbror Bengt med fru Maggans sommarstuga på Gräsö! Den måste ha varit helt nybyggd, eller åtminstone helt nytapetserad då jag var där vid nåt tillfälle som barn. Nu har doften försvunnit från mitt arbetsrum, och det är helt omöjligt för mig att beskriva den, eller minnas hur det egentligen doftade. Men det doftade verkligen 70-TAL!

Fladdermusfåtöljen följde med sambon från Värmland, gardinerna hittade jag på Röda Korset och den fantastiska ryamattan fick jag av min barndomsvän Anna-Karin, som tyckte den passade bättre hos oss än hos dem! Någon som vet något om formgivaren med mera?
De tre stolarna kommer från gamla psyket i Bollnäs, och var klädda i grön-blå gallon. Jag klädde om dem i ett terrakottafärgat manchestertyg jag fick som byte för ett jobb jag gjorde för flera år sen.
Taklampan är relativt nytillverkad i retro stil, och jag tror den kommer från Ilva. Den fick jag överta från syrran, som inte tyckte den passade hos dem längre.

Det var Bergdala glasbruk som skapade de fina namnskyltarna i glas, som så många hade på 70-talet. De tillverkades mellan 1970 och 1984, då Elving Conradsson var chef på just Bergdala, och det var faktiskt han själv som gjorde dem också. 
Det skapades inte bara namnskyltar, utan även g-klavar och olika fönsterhängen. Fiskar och blommor från Bergdala ser man rätt ofta på Tradera. 
Själv har jag en g-klav, en blomma och en Välkommenskylt, alla i orange. G-klaven låg och väntade på mig på Röda Korset i Bollnäs, för endast 15 kr, och Välkommenskylten kostade inte så mycket mer, på Erikshjälpen i Bollnäs. Blomman köpte jag på Tradera.

Jag fortsatte på mitt brandgula tema, och köpte två Fabianlampor på Tradera. 79 kronor för två, i originalförpackning, var ett helt okej pris tycker jag.
Fabian är en klassiker, som började tillverkas mitt födelseår, 1968, och fanns i produktion ända fram till 1997. Formgivaren hette Håkan Fransson. Han började jobba hos Fagerhult året innan, och plast som material började slå igenom rejält. Så plast blev det, lampan blev billig, och lågprisvaruhuset EPA gjorde att försäljningen tog fart rätt snart. Fler än 4 miljoner Fabian tillverkades, och det lär ha gjort den till en av världens mest sålda lampor. Snygg är den också!
Den här fina klockan av märket Hanson (snyggt namn) köpte jag också på Tradera. Tyvärr har den slutat funka, men jag tycker den är så fin att den måste få sitta kvar. Kanske kan jag få urverket bytt, men då brukar de ofta bli tvungna att byta ut visarna, och då förlorar man ju mycket av originalkänslan...
Någon som vet något om tillverkaren? 

Dockan som sitter på klockan fick jag då jag var liten. Mego corp 1972 (MCMLXXII) står det på ryggen. En ovanligt fin modell, tycker jag, med leder, fingrar, tår och hålfötter. Tydligen tillverkades hon mellan 1971-74, och såldes under namnet Dinah-mite. Mego tillverkade ett rätt stort antal kända figurer som dockor, bland annat Star Trek, Batman och Robin, gänget i Trollkarlen från Oz(!), Wonder Woman, Diana Ross och Kiss.
Nu vet jag att hon heter Dinah-mite! Det får bli ett alldeles särskilt porträtt av henne här nedanför. Man lär sig mycket av att blogga! :-)
Mer prylar:
Skrivbordslampan heter Tuben (Tube) och är tillverkad av Ateljé Lyktan och formgiven av Anders Pehrson.
Anders Pehrson tog över Ateljé Lyktan 1964 och är bland annat även formgivaren bakom Bumling.
Den här Tuben bodde hos min svågers pappa Jan förr.
Det brandgula penn-/brevstället är tillverkat av Argö, och under det gröna står det Platignum tidy tubs.
Har jag suttit för länge vid datorn och behöver en paus, kan jag vända mig mot den vita väggen en stund, och bli påmind om att andas, vilket sannerligen kan behövas ibland! Tavlan har Linda Netsman målat.
Jag fick uppdraget att styra upp scenografi och rekvisita till en reklamfilm för BORAB för nåt år sen. Paper Jam reklambyrå i Bollnäs producerade, och de flesta scenerna filmades hemma hos oss. Här har jag fixat iordning ett hörn i mitt arbetsrum, och Annika Sköld-Bohjort sitter beredd i min gröna velourklänning/morgonrock. Syrran, Katarina Hansson, filmar och Thomas Lothström gjorde story board, regisserade, klippte och fyllde på thévatten.

Se reklamfilmen här:


Och här är mäklarens bild på hur rummet såg ut innan vi flyttade in.
Gillar möblerna och skrivbordslampan!

--


Kontakta mig gärna om du hittar sakfel, eller vill komplettera med kul fakta! 
Skriv till: info@bethhansson.se

Har du några bilder på arbetsrummet hemma hos er på 70-talet? Det vore kul att visa dem här!

Skicka gärna till mig, och berätta lite om bilden också!

4 kommentarer:

 1. Vilket underbart kontor du har! Och vilken trevlig blogg! Allt gott från Fru VIntage!

  SvaraRadera
 2. TACK så hjärtligt, Fru Vintage! Så kul att du hittade hit - välkommen åter! :-)

  SvaraRadera
 3. Men åh, hela det här fantastiska inlägget hade jag ju missat tidigare. Vad fin tapeten är hos dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja-a, jag älskar den tapeten! Brandgurt ä fint! Kul att du hittade inlägget tillslut, du är ju en del av det! :-)

   Radera