måndag 15 april 2013

Mexitegel och kataloghus


Vi bor i ett tegelhus byggt 1969. Mexiteglet lanserades året innan av Ytongbolaget i Skåne. Det var i samband med OS i Mexiko, därav namnet. Vårt hus är byggt i vanligt rött tegel, kombinerat med brun-svartlaserad träfasad. Precis som det ska vara. Vi är tredje familjen som bor i det här huset, och jag är så glad att ingen av de tidigare ägarna har målat om fasaden i en "modernare" kulör! 

Såhär står det på Wikipedia:

Kataloghus (Typhus)
Typhus är en husmodell vars ritning är generellt utformad så att ett flertal hus skall kunna byggas från samma ritning.Egnahemsrörelsen bidrog till att utge ett flertal skrifter med typhus under tidigt 1900-tal. Senare har typhus använts av många husföretag som säljer prefabricerade kataloghus (typhus som saluförs i en katalog), till exempel BorohusMyresjöhus med flera.

Mexitegel
Mexisten, eller mexitegel, är en kalksandsten eller ett kalkcementtegel som främst används till beklädnad av fasader och dekorativa detaljer. Mexisten är idag ett varumärke inom Yxhult-koncernen.

Tillverkning
Vid tillverkning av mexisten används råvarorna: sand (-sten), bränd kalk samt vatten i form av ånga. Själva tillverkningsprocessen innebär att råvarorna blandas, massan pressas i formar och utsätts för högt ångtryck för att sedan huggas i rätt dimensioner (motsvarande tegelstensmått). Mexisten har för övrigt ofta samma funktion som just murtegel, men är alltså inte gjort av lera. Mexisten finns som slät, rakhuggen eller rundhuggen fasadsten. Kulörerna på stenen varierar, beroende på råmaterial och pigment.

Kataloghus


Till min stora förtjusning kom jag över tre huskataloger från 70-talet (eller slutet av -60?) på Tradera! En från Hjältevads Hus, en från Elementhus Mockfjärd och en från Aneby hus.

På Elementhus framsida står det: 
"Dessa villor monteras av våra montörer på 2-3 veckor. Då är villan så färdig att det finns varmvatten i kranen, ström i de barnsäkra eluttagen och alla snickerier är målade. Ja, det finns till och med persienner i fönstren. Den snabba monteringstiden gör att Ni snabbt kan flytta in och slipper kostnaden för Er gamla bostad under byggnadstiden. AB Elementhus både tillverkar byggdelarna och monterar huset. Det gör att vårt pris omfattar både montage och material."


"KALKSANDSTEN från arabygg ger Er vita, vackra fasader"

Slät yta
Förutom till fasader är den släta stenen utmärkt till mellanväggar, även bärande. Ni erhåller en vägg med två godsidor, som utan puts el. dyl. ger en underhållsfri och tilltalande yta. Om Ni önskar, kan den målas eller slammas. Vid noggrann murning med fyllda fogar räcker det med spackling, varefter väggen är färdig för målning eller tapetsering.
Dim.: 250 x 120 x 65 mm

Rakhuggen
En "färdig" fasadsten med en rustik och tilltalande yta.
Dim.: 250 x ca 100 x 65 mm
         250 x 60 x 65 mm, bekl. form

Rundhuggen
Den "nya" livfulla stenen, som ger Er fasad ett levande och särpräglat utseende, utan större fördyring.  
Dim.: 250 x ca 100 x 65 mm
"ENTRÉDÖRRAR
levereras teakfanerade med karmen teakbelagd på tre sidor och med teakfoder invändigt.

Fabrikat Ji-Te plåtinlägg under faneren på båda sidor garanterar god formstabilitet."


Villa Harmoni, Elementhus
Bottenplanet är på 114,5 m2, övervåningen 76 m2 och lägger Ni till TV-rummet och gillestugan i källaren så har Ni en bostadsyta på ca 250 m2. Och då har vi inte räknat med källarens utrymmen som kan utnyttjas på annat sätt, för motionslokal, bastu eller hobbyrum t ex. Källaren är nämligen hela 114,5 m2
Genom att huset är kvadratiskt till formen tar det liten plats på tomten. Sidorna är bara 11,12 m. Passar bra på små tomter i tätbebyggda områden.
Den kvadratiska husformen och en centralt placerad trappa gör att Ni kan få taket vänt åt vilket håll Ni vill, kanske bort från en intilliggande gata eller för att ta vara på utsikten från rummen där uppe.




A  Den centralt placerade öppna trappan ger rymd åt hallen. Genom att den ligger mitt huset ligger den också nära alla rum.
B  Här har ett av sovrummen inretts som husmors arbetsrum med syhörna och skrivplats. Det används också som gästrum.
C  Vardagsrummet kan varieras i storlek genom att man tar bort väggen till rummet bredvid. Här har vi valt att ha ett mindre vardagsrum som ändå blev så stort som 27 m2. Det avskilda rummet blev föräldrasovrum, men det kunde också ha blivit ett arbetsrum eller bibliotek.
D  Vardagsrummet med fönstervägg mot trädgården. Längst bort till vänster ligger spaljén mot köket.
E  Köket i vardagslag med stort runt bord och ändå plats för barnen att leka. Gott om plats i skåp och på bänkar. Skafferi 360 l, kyl/sval och dessutom plats för ett lika stort frysskåp. Städskåp, två garderober och linneskåp dessutom. Flera spismodeller från Elektrohelius finns att välja på, köksfläkt och förberedd installation av diskmaskin ingår.




Stora husboken, ICAförlaget 1979

"Kalksandsten är ett av de vanligaste fasadmaterialen och finns i flera färger. Eftersom stenen oftast är vit kan det vara vackert om husets yttre detaljer färgsätts på passande sätt. Man kan t ex klä gavelspetsarna med panel i brytande färg.
Det finns både rakhuggen och rundhuggen yta på stenen.Vid renoveringar kan man använda tunnare sten än vid nybyggnation"

"Fasadteglets färg kan varieras med hjälp av olika tillsatser i leran och olika förbränningsmetoder. Vanligast är rött, gult och brunt tegel. Det finns också flera olika ytstrukturer att välja bland.
Beroende på valet  av förband och fogfärg kan fasaden tillsammans med valet av stenfärg och ytstruktur, få olika karaktär."

Kataloghus värda att bevara




Byggnadskultur, Byggnadsvårdsföreningens tidskrift, hade i nummer 1 2011 temat "1970-1980-tal". Är 70-talet värt att bevara för eftervärlden?

En bok som alla husägare borde ha, och titta i då och då!
Dags att renovera : Var rädd om detaljerna av Kerstin Wergeni-Wasberg och Lena Sjöström Larsson, ICA bokförlag

Under rubriken "1970-talet, miljö och gemenskap":
"Oljekrisen på 1970-talet fick till resultat att man började utforma husen så att energiåtgången skulle minimeras. Fasaderna isoleras, fönsterstorlekar minskas och material väljs mer miljömedvetet. 
Energikrisen satte också andra starka spår i bostadsbeståndet. Med hjälp av förmånliga lån och statliga bidrag så skulle äldre hus isoleras för att dra mindre energi. Med kappor av mineralull mantlade med klumpig plåtpanel, eternit, grov lockpanel eller fasadtegel har tyvärr förvandlat många hus till oigenkännlighet, ibland även utan den önskade isoleringseffekten.
Tidens villor byggs i ett och ett halvt plan. De får vanligen djupt neddragna, branta tak, inbyggd takfot, mörka lasyrer, fönsterluckor och gavelbalkonger. Fasadtegel ihop med gavlar i trä är vanligt."

"Kalksandsten är vanligt som fasadbeklädnad. Ihop med mörka snickerier skapas hårda kontraster på fasaderna. Även mörka och blanka (hårdsintrade) tegelsorter är populära"

Yttre detaljer
Fönster har nu mindre storlekar än på sextiotalet. Oljekrisen på 70-talet ledde till att ett energimedvetande föddes. Även energisparande fönster i form av isoleras blev mer allmänna. 
Fasaderna är välisolerade och därmed tjocka. Fönsterkarmen sitter indragen i väggen.
Nu laserade man oftast fönster istället för att täckmåla dem. Detta medförde att trä som inte var tätvuxet for illa av sol och vind.
Många fönster från sextio- och sjuttiotalet har sämre virkeskvalitet och därmed problem med röta och sprickbildning. Idag är många fönster ommålade med täckfärg. Detta för att skydda träet bättre.
Fönstren har många olika yttermått och en viss allmogeromantik gör sig gällande. Utanpåliggande spröjsar är populära.

Var rädd om:
  • Träkänslan. När det gäller trädetaljer bör de vara enkla och kraftiga. Inget "lull-lull". Smide är inte så vanligt. Trä användes på allt från grindar till balkongräcken.
  • Den dova, kraftfulla färgskalan. Undvik ljusa kulörer och pastellfärger på fasaden. Använd hellre en varmgrå eller ljusare bruna nyanser om den mörka lasyren behöver förändras.
  • Ytterdörrar
 Här är mäklarens bild på det som blev vårt hus 2010:
Reklam:

Kontakta mig gärna om du hittar sakfel, eller vill komplettera med kul fakta! Skriv till: hanssonbeth@gmail.com 
Byggde ni kataloghus på 70-talet? Finns det bilder? Det vore kul att visa här!
Skicka gärna till mig, och berätta lite om bilden också!

1 kommentar:

  1. Hej! Hittade detta inlägg när jag sökte på Elenenthus. Jag har Villa Harmoni och undrar om du skulle kunna tänka dig att scanna de sidor som rör detta hus och maila mig? Vore jättekul! Hälsningar Ylva

    SvaraRadera